keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Sämpylöiset.

Pitkästä pitkästä aikaa tein eräs kaunis päivä sämpylöitä ja hyviä niistä tulikin! Seuraavaks vois testata jotain juusto- tai porkkanaversioita. Niin ja ciabatta-leipää :)

Sämpylöihin tarvitset:

  • 5 dl vettä tai maitoa
  • 50g hiivaa/2 pss kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl graham täysjyväjauhoja (myllyn paras)
  • 6-7 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä tai voisulaa

Minä käytin näissä kuivahiivaa eli alkuun sekoittelin kaikki kuivat aineet keskenään. (Pakettihiivaa käytettäessä hiiva liotetaan ensin kädenlämpöiseen nesteeseen.) Kuiviin aineksiin lisättiin neste, itse käytin pelkästään maitoa. Taikina vaivataan tasaiseksi ja loppupuolella lisätään vielä öljy/voisula ja vaivataan vähän lisää.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi. Minä lykkäsin taikinan kylmään uuniin :) Pyörittele kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä. Kohota sämpylöitä vielä liinana alla tovi. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele pinnalle vaikkapa siemeniä/juustoa jos haluat.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Nautiskele lämpimänä kera makoisien lisukkeiden :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti