tiistai 24. tammikuuta 2012

Naudan ulkofilettä, ruohosipuli-perunaröstejä ja tsatsikia.

Löydettiin Kannelmäen Prismasta suht halvalla naudan ulkofilettä niin täytyihän se poistaa hyllystä parempiin suihin. Lisukkeeksi oli tarkoitus tehdä itse lohkoperunoita, mutta Yhteishyvän ruoka-osiosta (7/11) bongasin ohjeet perunarösteihin ja tsatsikiin. Niitä siis, kun ei ole aiemmin kokeiltu.

Retrokippo ja kaikki!
Tsatsikin tein jo aamulla valmiiksi jääkaappiin maustumaan. Siihen tarvitaan:

  • 1/2 kurkkua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 400g turkkilaista jogurttia
  • 2 tl sitruunamehua
  • reilu ripaus rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua minttua

Minä tein meille vain puolikkaan satsin tuosta ohjeesta, suolaa laitoin silti reilusti enkä käyttänyt ollenkaan minttua. Siitä kun ei meillä tykätä :)

Ensimmäisenä huuhdellaan kurkku ja raastetaan se karkeaksi. Kurkkuraaste siirretään siivilään valumaan, päälle ripotellaan suola. Kurkkua saa valutella 20-30 minsaa ja loput nesteet painellaan lusikan avulla pois. Seuraavaksi kuoritaan ja silputaan valkosipulit, jotka sekoitellaan kulhossa kurkkuraasteen ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Maustetaan sitruunamehulla, pippurilla ja mintulla (jos sitä haluaa käyttää). Koko satsi jääkaappiin maustumaan ainakin pariksi tunniksi.

Seuraavaksi ruohosipuli-perunaröstien kimppuun. Niihin tarvitaan:

  • 4 suurta keitettyä perunaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl hienoksi raastettua voimakasta juustoa
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus rouhittua mustapippuria
  • paistamiseen voita, margariinia tai öljyä

Kuori perunat ja raasta ne karkeaksi. Sekoita perunaraasteeseen kananmunat, juustoraaste, hienoksi silputtu ruohosipuli ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi.



Kuumenna ohukaispannussa (normi pannukin käy!) rasva - minä käytin voita- ja nosta pannulle perunaseosta ja painele lastan avulla ohuemmaksi. Paista keskilämmöllä kauniin väriseksi, n. 3-5 minuuttia molemmilta puolilta. 



Röstit käy hyvin alkuruuaksi vaikkapa ranskankerman ja mädin kanssa tai lisukkeena lihalle niin kuin me teimme :)

Naudan ulkofileen käsittelyn hoiti mies kokonaan, joten siihen en puutu sen enempää. Liha otettiin n. tuntia ennen huoneen lämpöön, leikattiin sopiviksi pihvipaloiksi ja paistettiin pannulla voissa mediumeiksi. Maustettiin suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti