torstai 9. helmikuuta 2012

Banoffee.

Banoffee on ehkä tähän astisista mun leipomuksista ever kaikkein parasta! Suhteellisen iisi tehdä ja se maku... ah! Pari päivää jääkaapissa olleena maistuu kaikista parhaimmalta. Jos kahvipöytään, tai muuten vaan, haluaa jotain tosi hyvää niin kannattaa tekasta banoffee. Ainoa huono puolihan tässä on kondensoidun maidon keittely, koska sitä täytyy keittää kolmisen tuntia. Ihan mikään pikapika leipomus tää ei siis ole. Ohje on peräisin Hellapoliisin sivuilta.

Kondensoitu maito on makeutettua tiivistettyä maitoa, jota saa ainakin suuremmista marketeista. Sittaristä purkki löytyi kookosmaitojen vierestä, joissakin kaupoissa sen löytää hedelmäsäilykkeiden luota. Tiivistemaidon voi keittää valmiiksi muutamaa päivää aikaisemmin jääkaappiin odottamaan käyttöä, mutta silloin täytyy muistaa lämmittää valmista kinuskia hieman ennen keksipohjan päälle levittämistä. Itse en tätä älynnyt ja pohja lähti kivasti irti :(

Banoffeehen tarvitaan:

  • 260g LU Bastogne Kandikeksejä (1 rasia)
  • 70g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
  • 1 prk makeutettua kondensoitua maitoa
  • 2-3 banaania viipaleina
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ripaus sokeria

Pinnalle:
  • muutama Kandikeksi murustettuna
  • 2 banaania viipaleina
  • mintun- tai sitruunanlehti

Aloita banoffeen teko keittämällä tiivistemaito. Poista etiketti purkista ja laita purkki avaamattomana suureen kattilaan. Laita vettä niin paljon, että purkki peittyy. Keitä miedolla lämmöllä kolmisen tuntia. Lisää keittämisen aikana vettä tarvittaessa. Itse lisäsin kaksi kertaa. Anna purkin jäähtyä hieman ennen avaamista.

Ota muutama keksi sivuun koristelua varten, jos haluat koristella banoffeen. Itse jätin kiireen takia koristelematta.

Murusta keksit ja lisää joukkoon sulatettu margariini/voi ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa leivinpaperista ympyrä irtopohjavuoan pohjalle. Minä laitan aina kokonaisen leivinpaperin pohjalle ja nipsautan vuoan reunat kiinni ja leikkaan paperin vasta sitten. Näin ei tarvitse mittailla erikseen ja paperi pysyy hyvin paikallaan leikatessa. Painele keksipohja vuoan pohjalle ja levitä päälle keitetty tiivistemaito (muista lämmittää jos olet keittänyt maidon aiemmin!!) ja viipaloidut banaanit.

Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla ja ripauksella tavallista sokeria. Levitä päälle kermavaahto. Irrota Banoffee veitsellä pyöräyttäen vuoasta ja vapauta vuoan reunat. Vedä torttu tarjouluvadille. Koristele halutessasi.

Hellapoliisin vinkit:

Voit valmistaa tortun edellisenä päivänä jääkaappiin, mutta koristele vasta tarjoilupäivänä. Täytteenä voi banaanin sijaan käyttää myös mansikoita, vadelmia tai muita tuoreita marjoja.

2 kommenttia:

  1. Hei! Kondensoidun maidon voi banofeehen hyvin keitellä mikrossa, n.10 min kestää ja minuutin välein tarvii sekoitella :) ihan näin vaan vinkkinä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä!!! Mä olen aina keitellyt sitä monta tuntia hellalla... Kyllähän tuo helpottaa hommaa huomattavasti :)

    VastaaPoista