keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kenties maailman helpoimmat sämpylät.

Viimeisellä mökkireissulla tein mökillä sämpylöitä. Sämpylöiden leivonnassa on se hienous ettei niitä voi oikeastaan mitenkään saada pilalle. Aina tulee hyviä tunki sekaan mitä tahansa :) Reseptin kaivelin omista arkistostani, sellaisesta ruutupaperille kiireessä rustatusta.
Maailman helpimmat sämpylät
  • 5 dl kevytmaitoa (tai vettä)
  • 50g hiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivaa)
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 rkl suolaa
  • n. 12 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä
Itse tein sämpylät kuivahiivalla, joten sekoitin hiivan pieneen määrään ( 4-5 dl) jauhoja. Jos käytät tuorehiivaa niin lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Vaikka käytin kuivahiivaa niin lämmitin aluksi maitoa hieman mikrossa.
20131012_113334
Maidon lämmityksen jälkeen lisää maitoon sokeri ja suola. Lisää jauhoja pienissä erissä  ja vaivaa tasaiseksi. Alustuksen loppuvaiheessa lisää öljyä ja jauhoja vuorotellen jolloin taikina irotaa sormista ja taikinakulhosta paremmin.
20131012_113645
20131012_114343
Laita taikina lämpimään ja vedottomaan paikkaan, kuten mikroon, kohoamaan ja anna kohota   30 minuuttia. Mahdollisimman vähällä vaivaamisella pyöräyttele taikinasta sämpyläpalleroita. Mitä vähemmän joudut vaivaamaan tässä vaiheessa taikinaa sitä ilmavampia sämpylöistä saat. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 15 minuuttia pellillä liinan alla. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.
Ehkä liian monta sämpylää samalla pellillä :D
Ehkä liian monta sämpylää samalla pellillä :D
Nauti lämpimänä hyvien täytteiden tai pelkän voin kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti